Concert acusmàtic amb
16 altaveus

/
Concierto acusmático con
16 altavoces

/
Acousmatic concert with 16 loudspeakers


30 : X : 2013
20:30h


a / en / at Hangar
Carrer
Emilia Coranty, 16

antic/antes/former Passeig Marquès de Sta. Isabel, 40.
Can Ricart


Més informació a /
Más información en /
More information at

Hangar



A facebook


Amb el suport de :






Concert acusmàtic amb 16 altaveus  Español   English


LA MÚSICA ACUSMÀTICA

A la "música acusmàtica" el compositor parteix de la matèria sonora per a realitzar el seu projecte artístic, i és aquesta mateixa matèria la que determina les decisions preses a cada etapa creativa. Aquesta preocupació pel so distingeix la acusmàtica d'altres pràctiques electroacústiques, en les que el punt d'interès pot desplaçar-se més cap als procediments i les tècniques de realització, i no tant en el resultat.
La denominació "acusmàtica" fa referència al fet que, en aquesta música, l'important és el so per si mateix, les seves característiques morfològiques, independentment de la font que el genera. Això demana al públic un exercici d'"escolta reduïda", de concentració en el so pur, la qual cosa es pot facilitar, per exemple, tancant els ulls.
El concert reuneix les obres de diferents compositors d'alguna manera vinculats a la ciutat de Barcelona , de generacions no molt diferents, i entre alguns dels quals hi ha una certa influència recíproca. Tres d'elles són estrenes, i "Glass" , la peça de Stijn Govaere, va ser premiada amb el 1er premi per a la Composició Electroacústica per la Reial Acadèmia de Belles Arts de Bèlgica.

PROGRAMA

Destil.lacions II (2013)

Líquids, mescla, vapors, punt d’ebullició, concentració, components volàtils, essència, pressió determinada, canvis de composició, extracció, condensació, recol·lecció, bullir a temperatura constant, azeòtrop, fraccionada, al buit, solubilitat, refracció.

Ariadna Alsina
Després de realitzar estudis superiors de violí (Liceu) i de sonologia (Esmuc), s’especialitza en composició electroacústica i mixta. Realitza el “Curs Europeu de Composició Musical i Tecnologie”s (Sibelius Academy de Helsinki i ESMUC), posteriorment un Màster a la Universitat de Paris VIII, sota la direcció d’Horacio Vaggione i estudia composició electroacústica amb Christine Groult al CRD de Pantin. Ha estudiat entre altres amb F. Pastor, L. Naón, J. M. López López i H. Parra. Actualment és alumna de composició de Martin Matalón al CRR La Courneuve, i és doctoranda a la Universitat de Paris VIII sota la direcció de Makis Solomos. Les seves obres s’han presentat a diferents països i en contextos diversos. Ha realitzat la creació sonora per espectacles escènics de Carles Mallol i Carles Sora. S’interessa per l’ús artístic i musical d’enregistraments de camp i pel treball d’esculpir la matèria sonora, així com l’exploració de formes d’interacció entre instrument i electrònica en les obres mixtes i en contextos escènics.

Què em passa? (totes les respostes estaven dins la pregunta) (2013)

Tots els sons de l’obra són el mateix so. Hi ha prou amb ensenyar cada vegada només un bocí modificat, per enganyar la percepció. Totes les respostes, dins la pregunta. Perquè el so original és la pregunta d’ella (“què em passa?”), i la peça, la meva temptativa de donar-hi resposta. Però aquesta no arriba mai. O, en tot cas, ho fa en forma de noves preguntes. Al final, la morfologia del so original és desvetllada. Cau el vel acusmàtic, i el progenitor de tot l’ecosistema apareix, nítid, davant nostre. Repetit a mode de “mantra”, pot ser objecte de fervent adoració, o de l’oblit més absolut, estant tant pròxim de la vida eterna, doncs, com de la mort. Confinat dins la seva “vitrina de cristall”, però, no pot fer-me ja cap mal.

Medín Peirón
Després de finalitzar els seus estudis de piano clàssic a Barcelona, sota la direcció de Jean Pierre Dupuy, molt aviat realitza les seves pròpies investigacions sobre la interacció entre música i imatge en moviment, col·laborant amb companyies de teatre i de dansa, i acompanyant pel·lícules mudes. El seu interès pel fenomen sonor el porta a estudiar sonologia a l'Esmuc. Allà desenvolupa "Pure Dadà", una mena de fantasia dadaista per a diferents dispositius automatitzats, amb la que s’endinsa en el món de la instal·lació sonora. Actualment estudia composició acusmàtica amb Denis Dufour i Jonathan Prager a Perpinyà. És professor de so a Esdi (Escola Superior de Disseny) que depèn de la Universitat Ramon Llull, d'Acústica i Organologia a Taller de Músics, i coordina el màster en Art Sonor de la Universitat de Barcelona.

Construcció salvatge (2013)

“Construcció salvatge” fa ús de la pèrdua de la informació d'un material sonor inicial quan aquest passa repetidament per un procés en el que es perd part de la definició del gest inicial a l'hora que apareixen espontàniament altres gestos aleatoris, que es van sumant cada vegada que el so es processa, creant així un discurs nou que es torna incontrolable.

Francesc Llompart
Ha estudiat composició a l’ESmuc amb Bernat Vivancos, Lasse Thoresen i Georg Friedrich Haas i actualment està cursant el Màster en Art Sonor a la UB. Recentment ha presentat la seva música al Hilltown New Music Festival (Irlanda) i a l’Encontre de Compositors (Mallorca).

Glass (2012)

Fer cantar a una copa de vi és un passatemps comú després d'acabar un bon sopar. Aquest so misteriós i macabre d'una "copa de vi cantant" sempre m'ha fascinat. Per a aquesta peça acusmàtica vaig usar material sonor derivat únicament de gravacions de copes de vidre de tot tipus. L'obra va ser guardonada amb el 1r premi per a la Composició Electroacústica per la Reial Acadèmia de Belles Arts de Bèlgica en 2012.

Stijn Govaere
Compositor belga amb seu a Barcelona. Va estudiar harmonia, contrapunt, anàlisi, orquestració i composició a la classe de Roland Coryn i composició acusmàtica amb Annette Vande Gorne. La seva producció abasta des de la música acusmàtica a la música instrumental amb o sense electrònica en viu. Diverses de les seves obres han estat premiats en concursos internacionals de composició com el premi per Composició Electroacústica concedit per la Real Acadèmia de Bèlgica, el V Concurs Internacional de Composició Electroacústica i visual-musical (Argentina), i el Concurs Internacional de Música Electroacústica MUSICA NOVA 2012, Praga (República Txeca). Stijn és membre del FeBeME (Societat Belga de música electro-acústica) i AMEE (Associació de Música Electroacústica d'Espanya).

Agraïments

Pablo Fredes




Concierto acusmático con 16 altavoces  Català   English

LA MÚSICA ACUSMÁTICA

En la "música acusmática" el compositor parte de la materia sonora para realizar su proyecto artístico, y es esta misma materia la que determina las decisiones en cada etapa creativa. Esta preocupación por el sonido distingue la acusmática de otras prácticas electroacústicas, en las que el punto de interés puede desplazarse más hacia los procedimientos y las técnicas de realización, y no tanto en el resultado.
La denominación "acusmática" hace referencia al hecho de que, en esta música, lo importante es el sonido en sí mismo, sus características morfológicas independientemente de la fuente que lo genera. Esto pide al público un ejercicio de "escucha reducida", de concentración en el sonido puro, lo cual puede facilitarse por ejemplo cerrando los ojos.
El concierto reúne las obras de diferentes compositores de alguna manera vinculados a la ciudad de Barcelona, de generaciones no muy diferentes, y entre algunos de los cuales hay una cierta influencia recíproca. Tres de ellas son estrenos, y "Glass" , la pieza de Stijn Govaere, fue premiada con el 1er premio para la Composición Electroacústica por la Real Academia de Bellas Artes de Bélgica.

PROGRAMA

Ariadna Alsina - Destil.lacions II (2013)
Medín Peirón - Què em passa? (totes les respostes estaven dins la pregunta) (2013)
Francesc Llompart - Construcció salvatge (2013)
Stijn Govaere - Glass (2012)

Agradecimientos

Pablo Fredes




Acousmatic concert with 16 loudspeakers  Català  Español

In "acousmatic music", composer departs from sound material for his artistic project, and it is this material that determines the decisions made at each creative step. This concern for sound distinguishes acousmatic from other electroacoustics practices, in which the point of interest can be shifted further to the procedures and implementation techniques, rather than on the results.
The term "acousmatic" refers to the fact that, in this music, what matters is the sound itself, its morphological characteristics regardless of the source that generates it. This exercise asks the public to "reduced" listening, concentration in pure sound, which can be facilitated by closing eyes.
The concert brings together the works of different composers in some way linked to the city of Barcelona. Three of the pieces re premieres, and "Glass", by Govaere Stijn, was awarded the 1st Prize for Electroacoustic Composition at the Royal Academy of Fine Arts of Belgium.

PROGRAM

Ariadna Alsina - Destil.lacions II (2013)
Medín Peirón - Què em passa? (totes les respostes estaven dins la pregunta) (2013)
Francesc Llompart - Construcció salvatge (2013)
Stijn Govaere - Glass (2012)

Thanks

Pablo Fredes